Acad. Virgil Cândea , 12 februarie 2004

Anul cultural 2004, închinat în România Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a început frumos, prin prezentarea acestei icoane dăruită culturii românești și spiritualității noastre de doamna Elena Murariu, una din marile iconare ale timpului nostru.

La 11 februarie, la Palatul Patriarhal, icoana Slăvitului Voievod Ștefan a fost înfățișată membrilor Adunării Naționale a Bisericii Ortodoxe Române care au admirat-o îndelung, și am fost bucuros să remarc cu câtă luare aminte o examinau principalii actori ai manifestărilor ce vor avea loc anul acesta: Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mtropolitul Moldovei și Bucovinei și Înalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților comparând-o cu iconografia mai nouă a Sfântului Ștefan Voievod.

După opinia generală, pe care o împărtășesc întru totul, este cea mai frumoasă reprezentare de până acum a Sfântului Ștefan cel Mare. Icoana realizată în 1992, în anul canonizării lui Ștefan cel Mare, și altele ulterioare nu se pot compara cu cea a doamnei Murariu. M-am întrebat de ce i-a fost dar dânsei să picteze icoana cea mai frumoasă. Răspunsul l-am găsit în faptul că s-a consacrat artei religioase românești prin studii și activitate îndelungată îndeosebi în domeniul delicat și exigent al restaurării picturii murale. Ca restauratoare, artista s-a îngrijit de icoanele pictate în frescă, străduindu-se să le restituie și să le păstreze prospețimea și autenticitatea, să le dea viață pentru cât mai multă vreme. Dânsa n-a învâțat arta medievală și arta religioasă din cărți, din reproduceri, ci direct din vechile icoane și frescele monumentelor românești. Doamna Murariu este obișnuită cu chipul lui Ștefan cel Mare din tablourile votive, din miniatura Tetraevangheliarului de la Humor și din alte imagini autentice superbe. Așa încât i-a fost mai ușor, să-l zugrăvească, să-l fixeze în icoană decât altor confrați iconari. Chipul sfântului a fost încadrat cu imagini laterale reprezentând momente cruciale din viața Sfântului Ștefan, pe care Doamna Murariu le-a explicat în Palatul Patriarhal. A fost un regal pentru toți cei de față. Pictorița ne-a făcut bucuria de a ne descrie și nouă momente mari din viața lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din tinerețe până la trecerea lui la Domnul, episoade vestite ale epopeii lui de luptă, de afirmare creștină și înălțare către Dumnezeu.

Am fost părtași la un moment important din istoria artei și spiritualității noastre și ne-am bucurat de această clipă. Urăm doamnei Elena Murariu să ne dăruiască și în viitor icoane la fel de frumoase, la fel de autentice, realizate cu aceeași dragoste și venerație.

Acad. Virgil Cândea

 


copyright 2004 Acad. Virgil Cândea

Acad. Virgil Cândea

înapoi